Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Lion King (1994) [Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994)]

 Το Lion King ξεκινά με μια εντυπωσιακή εισαγωγή της τελετή παρουσίασης του Simba, όπου όλα τα ζώα συγκεντρώνονται γύρω από τον Περήφανο Βράχο(Pride Rock) που είναι κάτι σαν το “παλάτι” των λιονταριών, και  το τραγούδι Circle of life που ερμηνεύει η  Carmen Twillie και ο Lebo M. Eκείνο το πραγματικά επιβλητικό πλάνο που ο Rafiki σηκώνει ψηλά το Simba σου κόβει την ανάσα…

Το αστείο είναι η πρώτη φράση που ακούγεται στην ταινία : “Life is not fair” (“Η ζωή είναι άδικη) :P
O μικρός Simba εξελίσσεται σε ένα ενθουσιώδες, ατρόμητο λιονταράκι που πάει γυρεύοντας για μπελάδες και ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς για να κάνει ό,τι θέλει. Στο μεταξύ ο Scar(από τους αγαπημένους μου κακούς της Disney), θείος του Simba σκηνοθετεί ένα ατύχημα για να βγάλει από τη μέση τον βασιλιά Mufasa, ο οποίος είναι αδελφός του, και το Simba για να γίνει βασιλιάς. Ο Simba επιζεί(ενώ όλοι νομίζουν πως είναι νεκρός) και θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο για το θάνατο του πατέρα του το σκάει συντετριμένος, αφήνοντας χωρίς να το ξέρει, το πεδίο ελεύθερο για το θείο του.
Ο Timon και ο Pumbaa τον βρίσκουν αναίσθητο στην έρημο και τον μεγαλώνουν με τη δική τους νοοτροπία(το γνωστό Hakuna Matata) βοηθώντας τον να ξεχάσει το παρελθόν.
Ώσπου μια μέρα η Nala, η παιδική του φίλη, τον βρίσκει και του ζητά να επιστρέψει για να ανατρέψει την καταστροφική βασιλεία του Scar

Mε την εξαιρετική μουσική των Τim Rice και Elton John, ένα πολύ καλό σενάριο, την εκπληκτική δουλειά των animators και πραγματικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες το Lion King κατατάσσεται στις πιο αγαπημένες ταινίες πάρα πολλών ανθρώπων.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες που έχει δημιουργήσει η Disney, το Lion King δεν βασίζεται σε κάποιο παραμύθι ή βιβλίο. Αν και, σύμφωνα με κάποιο από τους σκηνοθέτες της ταινίας, περιέχει στοιχεία από τον “Άμλετ” και τη Βίβλο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν αρκετά τρικ με τη κάμερα, κάτι που σπάνια συμβαίνει σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Τα περισσότερα από τα τοπία που βλέπουμε στο Lion King προέρχονται από φωτογραφίες του ταξιδιού των παραγωγών και των σκηνοθετών της ταινίας στην Αφρική για να καταγράψουν τον καιρό και το περιβάλλον.
Υπάρχει επίσης ένας… κύκλος γεγονότων θα έλεγα. Όπως η διαδρομή του Simba μέσα από τα αγκάθια όταν το σκάει κυνηγημένος από τις τύψεις και τις ύαινες είναι σχεδόν ίδια με αυτή που κάνει ακολουθώντας τον Rafiki μετά τη λογομαχία του με τη Nala.

Ή (κάτι ακόμη πιο χαρακτηριστικό) η σκηνή που ο Scar ετοιμάζεται να ρίξει τον Mufasa στο γκρεμό με αυτή προς το τέλος της ταινίας που ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με το Simba.

Επιπλέον στην τελετή παρουσίασης του Simba, o τρόπος που ο Mufasa και η Sarabi στέκονται στον Περήφανο Βράχο είναι ίδιος με αυτόν στο τέλος της ταινίας που ο Simba και η Nala παρουσιάζουν το δικό τους μωρό… και άλλα πολλά. Eίναι κι αυτό κάτι που κάνει το Liοn King πάρα πολύ ενδιαφέρον.


Tώρα όσο για το cast, είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί αναμιγνύονται φωνές αφροαμερικανών και λευκών χωρίς καν να το καταλαβαίνεις και το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.
Ξέρατε ότι ο Nathan Lane και ο Ernie Sabella έκαναν audition για τις ύαινες και τελικά κατέληξαν να είναι οι αγαπημένοι μας Timon και Pumbaa;



Cast































Soundtracks

“Circle of Life” από τους Carmen Twillie και Lebo M

“Morning Report” από τους James Earl Jones, Jeff Bennett, Evan Saucedo (νέο τραγούδι)

"I Just Can't Wait to Be King" από τον Jason Weaver(η φωνή του μικρού Simba όταν τραγουδά) με τους Rowan Atkinson και Laura Williams

"Be Prepared" από τον Jeremy Irons με τους Whoopi Goldberg, Cheech Marin, και Jim Cummings


Can You Feel The Love Tonight?” από τους Kristle Edwards, Joseph Williams, Sally Dworsky, Nathan Lane, και Ernie Sabella (η αρχική ιδέα ήταν να το τραγουδήσουν μόνο ο Nathan Lane και ο Ernie Sabella(οι Timon και Pumbaa δηλαδή) αλλά με αυτές τις αγριοφωνάρες δεν έμοιαζε πολύ με love song ούτε άρεσε στο συνθέτη αυτή η εκτέλεση και το άλλαξαν :P )

Και μερκά πράγματα που ίσως θα θέλατε να γνωρίζετε: Ο Nathan Lane και ο Ernie Sabella έκαναν audition για τις ύαινες και τελικά κατέληξαν να είναι οι αγαπημένοι μας Timon και Pumbaa. Επίσης αρκετά από τα ονόματα των χαρακτήρων είναι από τη γλώσσα Σουαχίλι (Swahili) και σημαίνουν κάτι.
Νala: δώρο
Rafiki: φίλος
Simba: λιοντάρι
Pumbaa: χαζούλης
Timon: σεβασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου