Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Peter Pan (1953) [Πήτερ Παν (1953)]



O Peter Pan είναι η αγαπημένη μου ταινία της Disney. Όπως πιστεύει και η κυρία Darling, o Peter Pan είναι το πνεύμα της νεότητας. Μου αρέσει πολύ ο ανέμελος και αθώος τρόπος που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο. Κρίμα που όλοι κάποτε μεγαλώνουν…

Λοιπόν, πίσω στο θέμα μας. Ο Peter Pan γράφτηκε για θέατρο από τον συγγραφέα βιβλίων και θεατρικών έργων James Matthew Barrie(1860-1937), και παίχτηκε για πρώτη φορά στις 27 Δεκεμβρίου του 1904. Αργότερα γράφτηκε ως βιβλίο από τον Barrie το 1911 με τον τίτλο “Peter and Wendy”. Όταν το έργο αυτό παιζόταν στο θέατρο και τον κινηματογράφο, υπήρχε κάτι σαν παράδοση από τότε που η Mod Adams έπαιξε πρώτη φορά τον Peter Pan, να παίζουν τον Peter γυναίκες ηθοποιοί.
Ο Walt Disney έσπασε αυτή την “παράδοση”, παρουσιάζοντας τον Peter Pan σαν αγόρι, που ουσιαστικά αυτό ήταν. Επίσης παρουσίασε την Tinker Bell με τη μορφή νεράιδας, επιτρέποντάς της να δείξει την προσωπικότητά της, ενώ παλιότερα ήταν απλώς ένα φως που πηγαινοερχόταν στη σκηνή του θεάτρου. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά οφέλη της ταινίας ως κινούμενο σχέδιο, όπως και το ότι ήταν πολύ πιο εύκολο να κάνουν τον Peter να πετά. Υπήρχε ακόμη μία “παράδοση”, ο κύριος Darling και ο Captain Hook να παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό. O Disney κράτησε αυτή την παράδοση.
Το 1913 ο Walt Disney είχε παρακολουθήσει τον Peter Pan από ένα περιοδεύον θίασο και αργότερα, το 1924 μια ταινία του ίδιου έργου με τη Betty Bronson στο ρόλο του Peter.
Oι προσπάθειες του Walt να δημιουργήσει την ταινία του Peter Pan ξεκίνησαν το 1930, κατά την παραγωγή της Χιονάτης (Snow White and the Seven Dwarfs). To 1941 η  βασική δομή της ταινίας του Peter Pan είχε ολοκληρωθεί. Όμως η παραγωγή σταμάτησε λόγω του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Μετά το τέλος του, ο Walt Disney άρχισε ξανά να δουλεύει πάνω στον Peter Pan.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1953, ο Peter Pan της Disney κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους. Η εκδοχή της Disney είναι διαφορετική από όλες τις άλλες εκδοχές της ιστορίας. Έχει τη δική της ταυτότητα, αλλά παραμένοντας ταυτόχρονα πιστή στο πρωτότυπο. Η ταινία διηγείται τις συναρπαστικές περιπέτειες ενός αγοριού που δεν ήθελε να μεγαλώσει…  To αποτέλεσμα ήταν φυσικά πάρα πολύ όμορφο, και είχε επιτυχία. Όπως οι περισσότερες ταινίες της Disney, ο Peter Pan είναι διαχρονικός γι’ αυτό και τη βλέπουμε ακόμη και σήμερα.

Live-action models
Η Disney χρησιμοποιεί ηθοποιούς ως μοντέλα των χαρακτήρων από την εποχή της “Χιονάτης”. Οι ηθοποιοί αυτοί παίζουν την ταινία μπροστά στους animators και αυτό λειτουργεί ως διευκόλυνση για τους δεύτερους(π.χ. πόσο πρέπει να στρίψει κάποιος το κεφάλι του έτσι ώστε να φαίνεται φυσικό) και τους βοηθά να συλλάβουν την κίνηση των χαρακτήρων ή να δουν τον ηθοποιό να κάνει κάποια κίνηση που δεν είχαν σκεφτεί κλπ., για να γίνει η ανθρώπινη φιγούρα πιο ρεαλιστική.
Η Kathryn Beaumont ήταν η φωνή και το μοντέλο για τη Wendy Μoira Angela Darling. Ή απλώς Wendy  όπως θα έλεγε και ο Peter.





Η Τinker Bell είναι χαρακτήρας παντομίμας που σημαίνει ότι δε μιλάει. Όμως αυτό δε φαίνεται να της δημιουργεί πρόβλημα, αφού καταφέρνει μια χαρά να δείχνει τα συναισθήματά της!

To μοντέλο για την Tinker Bell ήταν η Μargaret Kerry.









Cast











Soundtracks
''The Second Star to the Right'' 
Μουσική: Sammy Fain
Στίχοι: Sammy Cahn
Τραγουδά η χορωδία Jud Conlon και οι Mellomen
(προοριζόταν για το ''Alice in Wonderland'', αλλά τελικά άλλαξαν γνώμη και έβαλαν τη μελωδία με άλλους στίχους και τίτλο στον ''Peter Pan'')

"You Can Fly!"  
Μουσική και στίχοι: Sammy Fain
Τραγουδά η χορωδία Jud Conlon και οι Mellomen

"A Pirate's Life"
Τραγουδά η χορωδία Jud Conlon, οι Mellomen και ο Bill Thomson

"Following the Leader"
Μουσική: Oliver Wallace
Στίχοι: Ted Sears και Winston Hibler
Τραγουδούν oι Paul Collins, Tommy Luske, Robert Ellis, Jonny McGovern, Jeffrey Silver και Stuffy Singer

"What Made the Red Man Red?"
Στίχοι και μουσική: Sammy Fain
Τραγουδούν οι Mellomen και ο Candy Candido.

"Your Mother and Mine"
Moυσική: Sammy Fain
Στίχοι: Sammy Cahn
Τραγουδά η Kathryn Beaumont
(ίσως το αγαπημένο μου τραγούδι της ταινίας)

"The Elegant Captain Hook"
Moυσική: Sammy Fain
Στίχοι: Sammy Cahn
Τραγουδούν οι Mellomen, o Bill Thompson και ο Hans Conried